Je pro vás vhodný ženšen? A který ženšen je nejlepší?

Doplňky stravy jsou způsobem, jak tělu dodat potřebné látky. Nemusí se přitom vždy jednat o primárně vitamínové přípravky. Je mnoho rostlin, jejichž výtažky pomohou tělu dodat důležité složky. Ženšen je jednou z nich. Na trhu je ale mnoho možností. Poradíme vám na co se zaměřit, pokud váháte, který ženšen je nejlepší.

Je pro vás vhodný ženšen? A který ženšen je nejlepší?

Jako „ženšen“ označujeme různé druhy rostlin spadajících botanicky do rodu Panax.

Není ženšen jako ženšen

Při celém názvu ženšenu hraje často svou roli místo původu. Základními druhy jsou tak ženšen pravý (Panax ginseng), ženšen vietnamský (Panax vietnamensis), ženšen americký (Panax quinquefolius) a ženšen japonský (Panaq japonicus). Pokud uslyšíte o ženšenu korejském, čínském nebo mandžuském, druhově by se vždy mělo jednat o ženšen pravý. 

V češtině se používá označení „ženšen“ i pro rostliny, které jsou s ženšenem jen vzdáleně příbuzné a ve skutečnosti nepatří do rodu Panax. Pod peruánským ženšenem se tak skrývá maca, brazilským ženšenem suma, indickým ženšenem ašvaganda a tím sibiřským eleuterokok ostnitý. 

Přirozený výskyt ale není to jediné, čím se druhy ženšenu liší – jiný mají také obsah ginsenosidů, aktivních látek přispívajících k účinkům ženšenu.

Účinky ženšenu jsou známé tisíce let

Zdravotní přínosy ženšenu znali v Asii již v 1. století před naším letopočtem. V Číně bylo jeho pěstování dlouho výsadou panovníka, do Evropy ho pak poprvé přivezl ve 13. století Marco Polo. A proč byl a stále je o ženšen takový zájem? Ženšen:

  1. pomáhá při potřebě dodat energii a při únavě; 
  2. podporuje fyzický výkon;
  3. přispívá k udržování sexuálních funkcí;
  4. podporuje duševní schopnosti včetně výkonu mozku a paměti;
  5. přispívá k podpoře imunitního systému a přirozené obranyschopnosti;
  6. pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi.

Jak poznat, který ženšen je nejlepší?

Kvalita výrobků s obsahem ženšenu závisí na druhu použitého ženšenu, respektive množství ginsenosidů, přírodních chemických složek patřících do skupiny steroidních glykosidů. Ginsenosidy se mohou získávat z různých částí ženšenu, obvykle se ale používá kořen. 

Při výběru doplňků stravy s obsahem ženšenu hledejte v nabídce již osvědčených výrobců, kteří suroviny získávají z důvěryhodných zdrojů.  

Vysokou koncentraci aktivních složek pomohou zajistit přípravky v podobě prášku nebo kapslí. Při rozhodování vždy čtěte složení výrobku a zaměřte se na množství ginsenosidů, které by mělo být na obalu uvedeno. Například výrobek ŽenŠen Energy obsahuje v jedné kapsli 60 mg ginsenosidů. Dále v něm najdete vitaminy skupiny B (B3, B5, B6, B12), bioperin a vitamin C.

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Nejkoncentrovanější ženšen s důležitými vitamíny
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

  • Přímo do Vaší poštovní schránky
  • 18 let zkušeností a znalostí
  • Vyvinuto a vyrobeno v Norsku

Máte otázky? Zavolejte nám

Po-Pá 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se